Alegoria lui Platon [1]
Plato’s Chariot AllegoryPlato, în dialogul lui Phaedrus (secțiunea 246a–254e), utilizează Alegoria Calestii pentru a explică perspectiva lui asupra sufletului uman.
Plato prezintă imaginea unui vizitiu (greacă: ἡνίοχος) conducând o caleașcă trasă de doi cai înaripați:
Vizitiul reprezintă intelectul, rațiunea sau partea sufletului care trebuie să ghideze sufletul către adevăr;
Un cal reprezintă rațiunea sau impulsul moral sau partea
pozitivă a naturii; Cel de-al doilea cal reprezintă pasiunile iraționale ale sufletului, poftele și natură concupiscentă; Vizitiul ghidează întreagă caleașcă/ sufletul, încercând să împiedice caii în a merge pe drumuri diferite și a continua drumul către iluminare.
Am considerat că cele trei procese psihice (sensorial – cognitiv – afectiv) sunt esențiale în modul de dezvoltare și relaționare și am denumit structura care se bazează pe acești trei piloni “Modelul FIE”, laleaua mea.
Aplic Modelul FIE (Fizic – Intelectual – Emoțional) în procesul de coaching, pentru echilibrarea și consolidarea acestor trei piloni în dezvoltarea personală și interpersonală.
Modul în care percepem situațiile externe, cât și modul în care răspundem la ele, sunt amprentate de “lentila” pe care ne-am obișnuit să o purtăm mai des.
Această poate fi o “lentilă” emoțională (Emoțional), rațională (Intelectual) sau instinctuală (Fizic).
Un exemplu concret:
La o cină în oraș, prietenii tăi apropiați care formau un cuplu de multă vreme, anunță că urmează să se căsătorească. Au stabilit dată nunțîi și folosesc ocazia această de a-și invită prietenii la ceremonie.
Reacțiile prietenilor de față pot varia în funcție de “lentilă” fiecăruia:
- Răspunsul unui prieten cu “Lentilă Rațională”
“Felicitări! Va doresc tot binele și să va iasă totul cum va doriți! Dacă aveți nevoie de ajutor cu organizarea, cu căutarea locației, să-mi spuneți! Nu mai este mult până la nuntă și sunt o grămadă de lucruri de făcut!”
- Răspunsul unui prieten cu “Lentilă Emoțională”
“Felicitări dragilor! Ce mult mă bucur pentru voi! Nu-mi vine să cred…Parcă ieri v-ați cunoscut! Sunt așa fericit(a) pentru voi! M-ați emoționat.. (acestuia pot să îi dea lacrimile de bucurie pentru bucuria prietenilor) ”
- Răspunsul unui prieten cu “Lentilă Instinctuală”
“Fantastic!! Ce mă bucur pentru voi!” se ridică imediat de la masă și îi îmbrățișează pe cei doi!” Acesta își manifestă bucuria la nevel fizic, tactil.
Desigur, fiecare dintre noi cuprinde toate procesele psihice, pe care le accesăm în funcție de situația dată. Cu precădere însă, ne este mai ușor să apelăm la una din funcțiile psihologice, care de-a lungul timpului ne-a arătat că ni se potrivește mai bine, că ne este facil să o manifestăm, să ne exprimăm într-un anumit fel, sau să înțelegem mai ușor anumite reacții ale altor persoane, când acestea sunt în concordanță cu “lentilă” preferată de noi.
În teorie [2] procesele psihice la care fac referire în modelul FIE sunt:
- procese psihice senzoriale: senzația, percepția și reprezentarea;
- procese psihice cognitive: gândirea, limbajul, memoria, imaginația;
- procesele psihice reglatorii: afectivitatea, motivația, voința și atenția;
Toate cele trei arii (fizic, cognitiv și afectiv) sunt esențiale în dezvoltarea noastră și este important de clarificat faptul că NU EXISTĂ o “lentilă” bună și corectă și altă “lentilă” mai puțîn bună sau greșit.
Întrebarea pe care trebuie să ne-o punem:
Modul în care percepem lumea și ne manifestăm în exterior – NE AJUTĂ sau NE LIMITEAZĂ?
- Dacă ne ajută 🡪 GROZAV
- Dacă nu ne ajută 🡪 merită să descoperim ce putem face altfel, astfel încât să NE AJUTE
Trebuie să fim atenți la unicitatea fiecăruia dintre noi, să conștientizăm diferitele moduri în care ne manifestăm în lume și să găsim formula potrivită pentru noi înșine.
În procesul de coaching am în vedere acești trei piloni (FIZIC – INTELECTUAL- EMOȚIONAL) iar în timpul antrenamentelor clarificăm și descoperim care este formula potrivită pentru fiecare client.
În esență este vorba despre conștientizarea prezenței celor trei arii și includerea tuturor funcțiilor psihice în procesul de observare, de interpretare și de manifesare a răspunsului nostru în acord cu realitatea percepută, cu sopul de a ne echilibra la nivel personal, astfel că în pasul următor, să ne putem coordona și armoniza cu partenerul de cuplu.
Câteva subiecte de discuție în cadrul celor trei arii:
FIZIC | INTELECTUAL | EMOŢIONAL |
– Corpul(percepția asupra acestuia; percepția asupra corpului partenerului; – Sănătate vs. afecțiuni | – Gânduri, Principii,Credințe, Valori, Scop (abordate la nivel individual & cuplu) | – Emoții &SentimenteModul în care alegem să le transmitem sau să le internalizam |
– Activitatea fizică vs.Odihnă | – Responsabilitățipersonale & responsabilități comune în cuplu | – Motivația și Voință(dorința de schimare și disciplină personală) |
– Rutină zilnică(alimentație/ hidratare / odihnă/ adicții) | – Proiecte și planuriindividuale & proiecte comune | – Starea emoțională.Unde sunt localizate emoțiile pe linia timpului (Trecut – Prezent – Viitor) |
– Intimitate & Sexualitate | – Activități și informațiide dezvoltare personală: tipologii umane, etape de dezvoltare, stiluri de atașament, managementul conflictului; | – Inteligență Emoțională: Independența vs atașament; respectul de sine & al partenerului; empatia; flexibilitatea;toleranță la stres; calitatea relațiilor interpersonale; controlul impulsurilor; |
– Timp petrecutîmpreună cu partenerul (cantitate & calitate) | – Limbajul și modul deexprimare a gândurilor(NLP) | – Inteligență din inima – Teoria Polyvagala |
[1] Alegoria lui Platon
Plato & Nichols, J. H. (tr. and ed.). Phaedrus. Cornell University Press. (1998).
SUZANNE, Bernard F. „Plato’s Phaedrus – Plan of dialogue on rhetoric”. plato-dialogues.org. Retrieved 2017-05-31.
Imaginea preluată: Plato’s Chariot Allegory (john-uebersax.com)[2] Fundamentele Psihologiei – Mihai Golu; Editura Fundației Române de Mâine